1. Nobina Suomi /
  2. Uutiset /
  3. Heta Lauslehto tuli rekrytointikoulutuksen kautta...

Heta Lauslehto tuli rekrytointikoulutuksen kautta Nobinalle kuljettajaksi

”Naisia voisi alalla olla enemmänkin, jos he vain tietäisivät linja-autonkuljettajan työn mahdollisuudesta jo työuraa valittaessa.”

Hetalle moottoriajoneuvot ovat olleet kiinnostuksen kohteena lapsuudesta asti ja siksi ajaminen myös työksi kiinnosti. Uutta suuntaa työelämään etsinyt Heta päätti lähteä syksyllä 2022 Järvenpään rekrymessuille.

Messuilla hän tapasi ryhmäpäälliköt Ilmo Jokelan ja Tomi Lehtisen. ”En oikeastaan tullut tapaamaan pelkästään Nobinan edustajia, vaikka ajatus linja-autonkuljettajan työstä olikin joskus käynyt mielessä.” kertoo Heta. 

Heta keskusteli messuilla useiden eri yritysten edustajien kanssa. Nobinan esittelyssä korostettiin mahdollisuutta tasapainoiseen työn ja yksityiselämän yhdistämiseen, mikä jäi mieleen.  

”Keskusteltuani Ilmon ja Tomin kanssa, kipinä jäi kytemään ja päätin hakea Nobinan rekrytointikurssille.  Hakuprosessikin hoitui sujuvasti.” muistele Heta.

Asiakaspalvelua jokainen kohdaten

50 päivää kestäneen rekrytointikoulutuksen jälkeen Heta aloitti Nobinalla kuljettajantyöt oppisopimuksella keväällä 2023. Ennestään hänellä oli ammattikorkeakoulutason kaupallinen koulutus ja monipuolinen tausta yrittäjyydestä asiakaspalvelutehtäviin. Onpa hänellä myös Elämäntaidon valmentajan koulutus. ”Tykkään jutella kuljettajakollegoiden kanssa tauoilla ja varikolla ja on mahtavaa, miten erilaisista taustoista olemme tätä työtä yhdessä tekemässä.” Heta iloitsee.

”Pidän tärkeänä huomioida jokaisen kyytiini nousevan matkustajan, vaikka kohtaaminen onkin lyhyt. Hymyllä, silmiin katsomisella ja iloisella tervehdyksellä voin ehkä tehdä asiakkaan päivästä paremman”, pohtii Heta.

Heta ajaa pääosin aamuvuoroja. Uhkatilanteita hän ei ole työssään kokenut. ”Uskon, että omalla käytöksellään voi vaikuttaa asiakaspalvelutilanteiden kehittymiseen. Koen, että koulutukseni auttaa tulkitsemaan kyytiin nousevia asiakkaita.”, miettii Heta.

Oikea ajotapa on vastuullisuutta

Kuljettajan tavoitteena on täsmällisyys sekä turvallinen ja ekologinen ajotapa, niin sanottu Vihreä Matka. ”Ennakoivalla ja tasaisella ajolla normaalissa ajotilanteessa, tavoitteet ovat saavutettavissa”, puntaroi Heta. Tämä kuvastaa hyvin myös Hetan saamaa palautetta, ”mikä upea ajotapa; kiireetön, mutta joutuisa”.

”Kuljettajalla on suuri vastuu ihmisistä ja muusta liikenteestä. Toisaalta linja-autonkuljettajan työssä ei ole kuormittavaa tavaroiden siirtelyä kuten esimerkiksi tavaraliikenteessä. ” pohtii Heta. Jos nauttii ajamisesta vilkkaassakin liikenteessä, kannattaa pohtia, olisiko ala itselle sopiva.

Kuljettajan työssä pärjää yhtä hyvin naiset ja miehet. Koska ala kärsii jatkuvasta työvoimapulasta, olisi tärkeää saada naisia lisää linja-autonkuljettajiksi. ” Ajaminen ei ole sukupuolesta kiinni. Jostain syystä asiakkaat ovat usein erityisen iloisia ja yllättyneitä, kun kohtaavat naisen linja-autonkuljettajana” kertoo Heta. 

”Naisia voisi alalla olla enemmänkin, jos he vain tietäisivät linja-autonkuljettajan työn mahdollisuudesta jo työuraa valitessaan. Myös alanvaihtajille kuljetusalaa olisi hyvä markkinoida yhtenä vaihtoehtona. ” pohtii Heta.

Toiveiden huomioinen jaksamisen tukena

”Kun aamulla töihin tullessani tapaan yövuorossa olleen kuljettajakollegan, joka sanoo ”hyvä yötä” hyvän huomenen toivotukseeni, olen onnellinen aamuvuoroistani.” iloitsee Heta. Perhe-elämän takia aamupainotteinen työ on ollut Hetalle tärkeää. ”Haluan olla iltaisin kotona viemässä lapsiani harrastuksiin ja laittamassa heidät nukkumaan.” Tämä toive on otettu Nobinalla hyvin huomioon.

Oppisopimuskoulutuksen aikana Heta on ajatellut perehtyä jaksamiseen tarkemmin. Väsymys on oire, joka voi aiheuttaa vaarallisia tilanteita. ”Oman väsymyksen arvioiminen voi olla vaikeaa työhönsä antaumuksella paneutuvalle.” toteaa Heta. Olisi hienoa, jos saisimme kehitettyä mittariston väsymyksen itsearviointiin.

” Yrittäjätaustan peruja on, että töitä tehdään voinnin äärirajoille. Linja-autonkuljettajan työssä työvuorot ovat kuitenkin tarkkaan suunniteltuja ja lepoajat varmistetaan huolella. Silti aikaiset aamuheräämiset ja niiden tuoma väsymys saattavat yllättää” kertoo Heta.

Nobinan arvoina toistemme kunnioitus ja arvostaminen  

”Työni on hyvin itsenäistä. Olen tykännyt myös sosiaalisuudesta työkavereiden kanssa. Joistain kurssikavereista on tullut läheisiä ystäviä lyhyessä ajassa.”, kertoo Heta. Vastaanotto on ollut lämmin ja jokaista yksilönä arvostavaa.   

Yhteisöllisyyttä, yhteenkuuluvuutta ja yhdessä tekemistä ei voi liikaa huomioida. ”Nobinalla on paljon työntekijöitä erilaisissa tehtävissä. On tärkeää, että meidän jokaisen työpanosta arvostetaan yhtä paljon. Positiivinen puhe toisesta ja toisen työstä lisää toistemme arvostusta ja hyvinvointia” korostaa Heta.

Meillä Suomessa naiskuljettajia on 6% kaikista kuljettajista. Konserni on asettanut tavoitteeksi tasa-arvosuunnitelmassa naisten osuudeksi 12%. Teemme jatkuvasti työtä myös tämän tavoitteen toteutumisen eteen.

Me Nobinalla arvostamme tasapuolista ikä- ja sukupuolijakaumaa. Etnisesti ja kulttuurisesti monimuotoinen työyhteisömme on meille rikkaus. Kannustamme aktiivisesti myös naisia hakeutumaan alalle.

Copyright Nobina 2024