1. Nobina Suomi /
  2. Töihin Nobinalle /
  3. Uratarinoita /
  4. Aamukäynnistäjän matkassa

Aamukäynnistäjän matkassa

Kun suurin osa meistä nukkuu, varikon pihassa kiertää jo aamukäynnistäjä herättelemässä autoja. Aamukäynnistäjien tehtävänä on varmistaa, että bussit ovat lähtökunnossa ja niillä on turvallista lähteä ajamaan linjaa.

Aamu on pimeä, joten Tuija Kovalaisella on mukana taskulamppu, kun hän kiertää bussia. Kaikki on kunnossa, joten Kovalainen siirtyy takaisin ohjaamoon ja käynnistää lämmityslaitteen.

 

Ensimmäinen aamukäynnistäjä aloittaa työnsä Klovin varikolla jo ennen neljää aamuyöllä. Kovalaisen oma työpäivä alkaa tänään klo 4.50. Hän tarkistaa ensin, onko Nobinan Liikennekeskuksesta tullut viestejä, joihin pitäisi reagoida. Pihalle lähtiessään hän nappaa mukaansa listan autoista, jotka sinä aamuna tarkistetaan. Listasta selviää myös, missä järjestyksessä autot tarkistetaan, jotta ne ovat oikeaan aikaan valmiina, kun kuljettaja saapuu työvuoroonsa.

 

Kovalainen tarkistaa bussin kunnon sekä ulkoa että sisältä. Ulkona katsotaan valojen, vilkkujen ja peilien toimivuus ja tuulilasin kunto. Samalla selviää, onko korin ulkopinta siisti ja näkyykö missään vuotoja. Auton sisäpuolella Kovalainen tarkistaa muun muassa valojen ja ohjauslaitteiden toiminnan.

– Joskus vika on sellainen, että se on korjattava heti. Silloin ilmoitan asiasta Liikennekeskukseen, jotta linjalle lähtevä auto saadaan vaihdettua, Kovalainen kertoo.

 

Jos vika on pieni, aamukäynnistäjät arvioivat korjaustarpeen kiireellisyyden. Kaikki löytyneet viat ilmoitetaan työnjohtoon, jossa ne kirjataan järjestelmään. Näin tieto välittyy korjaamoon, jossa suunnitellaan linja-autojen huollot ja korjaukset.

 

Aamukäynnistäjillä on tukenaan ohjeistus, jonka mukaan he tarkastavat bussit. On tärkeää tuntea automerkkien erot ja eri-ikäisten bussien tyypilliset ongelmakohdat. Siksi aamukäynnistäjät ovat kokeneita kuljettajia, jotka osaavat kiinnittää huomion olennaisiin asioihin.

 

Kaikki autot on tarkistettu ja sää alkaa kylmetä. Tuija Kovalainen lähtee tauolle. Sen jälkeen on alkaa oma vuoro, nyt bussinkuljettajan roolissa.

Copyright Nobina 2024