1. Nobina Suomi /
  2. Uutiset /
  3. Ataii Sedigheh vaihtoi hoitoalalta...

Ataii Sedigheh vaihtoi hoitoalalta linja-autonkuljettajaksi

Afganistanista kotoisin oleva Ataii Sedigheh opiskelee Stadia ammattikoulussa linja-autonkuljettajaksi ja suorittaa opintoihin kuuluvaa työharjoitteluaan Nobinalla. Ataii työskenteli hoitoalalla, mutta haaveili linja-autonkuljettajan työstä ja uskalsi lopulta hakeutua opintoihin kohti unelma-ammattiaan. Haastatteluhetkellä hän on ollut Nobinalla harjoittelussa neljä viikkoa, ja kertoo viihtyneensä harjoittelupaikassaan mainiosti.

Ataii työskenteli aiemmin hoitoalalla, mutta koki hoitotyön raskaaksi, ja alkoi siksi miettiä alanvaihtoa. Hän unelmoi aikansa linja-autonkuljettajan työstä, ja uskalsi lopulta hypätä opintoihin kohti uutta unelma-ammattia. Hän kertoo afganistanilaisten ystäviensä ihmetelleen, eikö bussin ajaminen ole vaikeaa. ”Jos tykkäät ajamisesta, ei ole vaikeaa. Jos et tykkää, niin sitten on vaikeaa,” Ataii hymyilee. Ataii kannustaa myös muita naisia hakeutumaan rohkeasti kuljetusalalle: ”Miksi ajaminen ei muka onnistuisi? Naisilla on samat silmät ja samat kädet kuin miehillä!”

Tärkeintä on havainnointi ja rauhallisuus

Ataii sanoo oppineensa harjoittelussa etenkin havainnoinnin tärkeyttä. ”Pitää katsoa koko ajan eteenpäin ja ympärilleen, ja on pysyttävä rauhallisena”, Ataii kertoo. Kuljettajalta vaaditaan varovaisuutta etenkin ruuhkassa, ja jos reitillä on paljon jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Ataii kertoo, että harjoittelussa haastavinta on ollut reittien oppiminen ja aikaiset aamuherätykset. Hän myös arvelee, että talvella teiden liukkaus tulee aiheuttamaan haasteita. Ataiilla on 16-vuotias poika, ja hän kokee, että äitiyden yhdistäminen työharjoitteluun on ollut varsin helppoa ainakin tämän ikäisen lapsen kanssa.

Parasta on asiakkaiden kohtaaminen

Ataiin mielestä mukavinta linja-autonkuljettajan työssä on asiakaspalvelu ja asiakkaiden kohtaaminen. ”Tykkään auttaa ihmisiä,” Ataii sanoo. Jos linja-autoon on nousemassa vanhus tai vaikkapa asiakas lastenrattaiden kanssa, Ataii kertoo painavansa nappia, jolla linja-auton lattia laskeutuu alemmas ja asiakkaiden on helpompi nousta kyytiin. Kerran Ataii kohtasi bussissa noin 10-vuotiaan lapsen, joka oli hädissään, koska oli unohtanut bussilippunsa kotiin. ”Jos en olisi ottanut häntä kyytiin, hän olisi myöhästynyt koulusta. Niinpä sanoin, että tule vaan kyytiin, ja muista sitten ensi kerralla ottaa lippu mukaan,” Ataii kertoo hymyillen.

Ataii suosittelee Nobinaa työharjoittelupaikkana

Ataii sanoo suosittelevansa Nobinaa työharjoittelupaikkana: ”On ollut tervetullut olo. Muilla kuljettajilla on paljon kokemusta ja he neuvovat minua. Tykkään olla täällä ja toivon, että saan jäädä tänne töihin valmistuttuani.” Kollegoiden lisäksi Ataii on saanut tukea omalta kummikuljettajaltaan, jollainen nimetään kaikille uusille nobinalaisille. Kummikuljettaja tulee aluksi mukaan ajoon ja auttaa tarvittaessa.

On ollut tervetullut olo. Muilla kuljettajilla on paljon kokemusta ja he neuvovat minua. Tykkään olla täällä ja toivon, että saan jäädä tänne töihin valmistuttuani.
Ataii, työharjoittelija

Lisätietoa ammatillisten oppilaitosten järjestämistä omista kuljettajakoulutuksista löydät oppilaitosten kotisivuilta:

Vaihtoehtoiset polut työpaikkaan Nobinalla

Hae meille linja-auton kuljettajaksi – saat meiltä sekä koulutuksen että työpaikan! Tarjoamme sinulle vakituisen työpaikan vakavaraisessa yrityksessä, kun koulutus on suoritettu hyväksytysti.

Voit hakea Nobinalle myös palkalliseen oppisopimuskoulutukseen. Oppisopimuksen sisältö ja kesto räätälöidään osaamisesi mukaan. 

Hae oppisopimuskoulutukseen täällä.

Työttömät tai työttömyysuhan alla olevat (esimerkiksi lomautetut tai määräaikaisessa työsuhteessa olevat) voivat työllistyä Nobinalle myös TTS Työtehoseuran järjestämien RekryKoulutusten kautta, joihin haetaan TE-toimiston kautta. 

Lisätietoja RekryKoulutuksesta täällä. 

Copyright Nobina 2024